Ställa på fordon – Påställning av bil och mc

by A Site Tips on 4 april, 2011

Sommaren närmar sig med stora steg och det börjar bli dags att ställa på sina fordon som tex bilar och motorcyklar. Många gör så att de ställer av sin mc och sommarbil för att slippa betala skatt och försäkring på fordonet som inte används under en stor del av året.

Påställning av fordon gör du hos Transportstyrelsen och då förslagsvis på www.transportstyrelsen.se. Om du vill ställa på ditt fordon måste du komma ihåg att du måste ha en/teckna en trafikförsäkring. Om du ställer på ditt fordon men inte har en trafikförsäkring kommer du bli tvungen att betala höga straffavgifter.

Straffavgiften är per dag som ditt fordon är påställt, dvs i trafik men som du saknar giltig trafikförsäkring. För bilar ligger det på drygt 100 kr per dag och för motorcyklar drygt det dubbla.

Något att komma ihåg är att du inte kan ställa på ett fordon tillbaka i tiden. När du gör ett ägarbyte på ditt fordon kan du göra ägarbytet tillbaka i tiden men vid påställning går det inte.

Sedan något år tillbaka tar Transportstyrelsen ut en påställningsavgift. Anledningen var att många förut valde att ställa av och på sina fordon som de inte använde så ofta. På många bilar och motorcyklar är försäkringspremierna väldigt höga vilket gjorde att folk valde att ställa av sin mc eller bil när de inte använde den och slapp på så sätt att betala skatt och försäkrings på sitt fordon. Idag tar transportstyrelsen som sagt ut en avgift om 50 kr när du ställer på ditt fordon. Av- och påställningarna har därför minskats och idag väljer vi att jämföra vår bilförsäkring och motorcykelförsäkring för att få en billig försäkring. Avgiften om 50 kr som Transportstyrelsen tar ut vid påställning av fordon tas ut i  samband med fordonsskatten.

Så ställer du på ditt fordon, bil, mc

Det finns 3 olika sätt att ställa på sitt fordon.

Internet är det enklaste sättet. För att ställa på ditt fordon via Internet på transportstyrelsen.se måste du antingen ha registreringsnummer och en behörighetskod vilken du finner på ditt registreringsbevis. Med E-legitimation går det också bra att ställa på sitt fordon.

Transportstyrelsens servicetelefon. Ring in till Transportstyrelsens automatiska servicetelefon. Du behöver registreringsnummer och behörighetskod för att ställa på ditt fordon.

Skicka in ditt registreringsbevis. Fyll i på ditt registreringsbevis att du önskar ställa på ditt fordon och skicka in pappret till Transportstyrelsen.

Det snabbaste och enklaste sättet brukar vara att ställa på ditt fordon via Internet på transportstyrelsen.se Det gör du här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Comment

Previous post:

Next post: